Головна Новини Децентралізація влади Доступ до публічної інформації Запобігання проявам корупції Безвізовий режим: запитання та відповіді

Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

^Нагору

Що варто знати про вузликовий дерматит великої рогатої худоби

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (ЗВДВРХ) — це хвороба, яка вражає велику рогату худобу і характеризується лихоманкою, пригніченням, утворенням на шкірі вузликів і набряків, збільшенням лімфатичних вузлів, а також утворенням вузликів на слизових оболонках, виділеннями з носової порожнини і очей, патологічним виділенням молока (лакторея), набряками на кінцівках та кульганням.

Клінічні ознаки яскраво виражені у дійних корів на піку лактації, а також у молодих телят.

Хвороба реєструється в Африці і на Близькому Сході, в останні роки спалахи були зареєстровані в Туреччині, а починаючи з 2015 року — в Греції, з наступним поширенням у 2016 — до Болгарії та Македонії.

ЗВДВРХ зумовлює економічні збитки внаслідок виробничих втрат (наприклад, лакторея, зниження якості шкур), карантинних і торгових обмежень, запроваджених на заражених територіях.

Передача: Вірус передається трансмісивно, переважно механічним шляхом при укусах комах-переносників (комарі, мухи, кліщі тощо), занесених із зараженої зони (території) вітром або в транспортних засобах та через контаміновані ін'єкційнї голки. Конкретні вектори (кровосисні членистоногі), мало вивчені і різноманітні — в залежності від країни. Занесення контамінованих (заражених) переносників відбувається в теплу пору року, коли цьому сприяють умови (температура, волога тощо). Збудник захворювання може також поширюватися через забруднені корми, воду, обладнання та інвентар. Вірус не передається людині.

Клінічні ознаки й діагностика: вузлики розміром 5-50 мм (округлої форми, що піднімаються над шкірою) з'являються, зазвичай, через 2 дні після початку лихоманки на шкірі голови, шиї, вимені, статевих органів, промежини й кінцівок. Вони можуть бути поодинокими чи дисемінованими (реєструватись по всьому тілу), можуть зникати чи утворювати виразки з наступним загоюванням з утворенням рубців.

Клінічний діагноз підтверджується результатами лабораторних досліджень зразків крові і тканини ушкодженої шкіри.

Лікування: заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби не розроблено.

Профілактика: досить складно унеможливити напад кровосисних комах (векторів) на худобу. Недотримання належних умов утримання збільшує ризик зараження тварин. Профілактичні заходи суттєво підвищують рівень захисту стада, не лише від заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби, а й від інших інфекційних хвороб:

  • реалізація заходів, щодо забезпечення біобезпеки:
    • худоба в транспортних засобах може приймати участь в поширенні живих векторів (мух, комарів тощо), якщо використовуються транспортні засоби закритого типу (без проведення дезінфекції та дезінсекції);
    • захист тварин від комах (наприклад застосування зареєстрованих репелентів, переміщення тварин в межах підприємства тощо);
    • заміна ін'єкційних голок при лікуванні, щепленні тварин;
  • загальні заходи профілактики, щодо зниження ризику спалаху заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби та інших хвороб:
    • дезінфікуючі ванни на вході до приміщення;
    • одноразові бахіли і захисні костюми для відвідувачів;
    • устаткування для дезінфекції та дезінсекції транспортних засобів до і після транспортування;
  • уникайте:
    • контактів між тваринами різних стад (наприклад, на пасовищі);
    • використання пасовищ в період масової активності кровосисних комах;
    • використання спільних інструментів, транспортних засобів, завозу тварин з різних ферм та персоналу, що мав контакти з тваринами без ретельного знезараження.

Для профілактичної імунізації великої рогатої худоби проти заразного вузликового дерматиту ЄС для постраждалих територій закуповує ліофілізовану вакцину виготовлену із живого ослабленого вірусу (штам Neethling) - Південноафриканська республіка ОВР, однак, її застосування в Україні - відповідно Статті 11.11.2. Кодексу здоров'я наземних тварин змінить статус країни.

Пам'ятайте: лихо легше застерегти аніж побороти!

При підозрі на ЗВДВРХ необхідно сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразитись на небезпеку!

Контактні телефони: 91581, 92222.

 Єланецьке міжрайонне управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 

 

 Станом на 01.09.2017 року на території Миколаївської області зареєстровано неблагополучні пункти щодо заразних хвороб тварин: 

Лептоспіроз ВРХ, свиней

Вітовський район, СГВК «Авангард»

Лептоспіроз ВРХ

Братський район, ФГ «Родимівка»

Сказ кота

Миколаївський район с. Старобогданівка

Трихінельоз лисиці

Казанківський район Мисливські угіддя Казанківської селищної ради

Трихінельоз вовка

Веселинівський район Балка в 2-х км від смт Веселинове

Трихінельоз лисиці

Вознесенський район с. Олександрівка Мисливські угіддя ТОВ «Мисливці Побужжя»

Трихінельоз собаки

Доманівський район Мисливські угіддя ТОВ «Мисливці Доманівщини»

Варроатоз та нозематоз бджіл

м. Миколаїв

 Профілактика отруєнь грибами 

     Гриби – дарунок лісу, але водночас вони  є небезпечним продуктом харчування,  який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

    За статистичними даними 87 % від загальної кількості отруєнь є отруєння свіжими дикорослими грибами, 13% – отруєння консервованими, сушеними та соленими грибами.

    Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або аб зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше) після вживання. У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються гострий біль у животі, нудота, блювання, пронос, запаморочення, рідкий пульс. Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.

      Пам’ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.

     Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.

2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.

3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.

4. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

5. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.

6. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

7. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.

8. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких– основа для запобігання отруєння грибами.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

 Санітарно-гігієнічні вимоги до освітлення робочого міста учня та профілактики зниження гостроти зору 

     Усі приміщення, де навчається дитина, повинні мати природне освітлення. Незалежно від розміщення вікон (збоку, зверху) в навчальних приміщеннях світло повинно падати на робочі місця зліва. Оптимальний рівень природного освітлення забезпечується при верхньому і боковому освітленні приміщень. Не допустимо облаштовувати навчальні приміщення так, щоб світловий потік був спрямований праворуч або спереду від учнів, крім майстерень з обробки металу, де повинен переважати правосторонній або прямий світлорозподіл.

     При орієнтації вікон на південь-схід, південь-захід, захід обов’язкове облаштування вікон сонцезахисними засобами (штори із тканини з достатніми світлопропускними можливостями — поплін, штапель, підйомно-поворотні жалюзі тощо). При відсутності прямого попадання сонячного променя на робоче місце учнів штори повинні знаходитись в міжвіконних простінках і не закривати вікна. Ламбрікени не повинні сягати нижче верхньої частини віконної рами. Для забезпечення оптимального природного освітлення навчального приміщення необхідно мити вікна не менше 2-х разів протягом навчального року.

    Природне освітлення повинно бути рівномірним і не створювати блиску.

    Достатність і рівномірність природного освітлення можна оцінити за світловим коефіцієнтом (СК) – відношення загальної площі вікон до площі підлоги. Отимальне значення СК 1:4-1:5. Не допустимо розміщувати на підвіконні в навчальних приміщеннях високі кімнатні квіти.

    Колір поверхні стелі, стін, меблів повинен бути жовтим, зеленим або бежевим (матових пастельних тонів). Стелю, верхні частини стін, віконні рами та двері слід фарбувати у білий колір; в кабінетах технічних засобів навчання стіна, яка є фоном до екрану (телевізор, кінопроектор) повинна бути пофарбована в жовтий або бежевий колір.

    В Україні із вересня до травня необхідно підвищувати рівень освітлення навчальних приміщень за допомогою штучного освітлення. Для освітлення третього ряду парт слід у навчальних приміщеннях передбачати окреме включення другого від вікон ряду електроламп.
    Виділяють три види штучного освітлення: загальне — освітлення, при якому світильники розміщені у верхній зоні приміщення рівномірно чи відповідно до розташо­ваного обладнання, місцеве — освітлення, що створюється світильниками, які кон­центрують світловий потік безпосередньо на робочих місцях, комбіноване — освітлення, при якому до загального освітлен­ня додається місцеве.
    Згідно з чинними нормативами оптимальне освітлення повинно забезпечувати такі умови:
          - рівномірне освітлення робочої поверхні;
          - відсутність відблиску;
           - оптимальний контраст;
          - оптимально підібраний колір освітлення;
          - відсутність пульсації.

    Штучне освітлення приміщень може бути забезпечено люмінесцентними лампами та лампами розжарювання з відповідною арматурою, яка повинна давати розсіяне світло, бути безпечною та надійною. Рівень штучного освітлення навчальних приміщень при використанні ламп розжарювання повинен складати 150 лк і 300 лк при люмінесцентних лампах. В кабінетах креслення, майстернях рівень штучного освітлення повинен бути відповідно 200-400 лк, 300-500 лк.

    Люмінісцентні світильники повинні давати розсіяне світло, а для ламп розжарювання — повністю відбите світлорозповсюдження.

    При штучному освітленні навчальних приміщень слід надавати перевагу люмінесцентним лампам, що мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи.

     При освітленні приміщення люмінесцентними лампами повинно бути передбачено додаткове освітлення класної дошки спеціальними світильниками з люмінесцентними лампами по 40 Вт і 80 Вт. У класних приміщеннях можуть використовуватися люмінесцентні лампи типу ЛН (люмінесцентні лампи натурального кольору), ЛБ (білого кольору), ЛХБ (холодно білого кольору), ЛТПЦ (тепло-білого кольору), МОД (2 х 40 Вт), ШПД (2 х 40 Вт).

   Для ламп розжарювання найбільш раціональні світильники переважно відбитого світлорозподілу.У навчальних приміщеннях світильники слід розміщувати в 2 ряди паралельно до лінії вікон на відстані 1,5 м від зовнішньої і внутрішньої стін. Відстань між рядами світильників повинна бути 2,5-2,65 м. Питома потужність люмінесцентного освітлення повинна бути 24-28 Вт/кв. м, при лампах розжарювання — 48 Вт/кв. м. Для розрахунку питомої потужності необхідно скласти мощность всіх ел. ламп, які обладнані в навчальному приміщенні та розділити на  площадь приміщення. Отриманий результат порівняти з рекомендованими значеннями.

      Світильники миються не рідше 1 разу на три місяці.

     Для зняття втоми з очей учням рекомендовано проводити спеціальні вправи:

-         швидко покліпати очима, закрити очі та посидіти спокійно, повільно рахуючи до 5,повторити 4-5 разів;

-         міцно зажмурити очі (рахуючи до 3), відкрити очі та подивитися вдалечінь, рахуючи до 5, повторити 4-5 разів;

-         витягнути праву руку вперед. Стежити очима, не повертаючи голови, за повільними рухами вліво і вправо, вгору і вниз вказівного пальця витягнутої руки,повторити 4-5 разів;

-         подивитися на вказівний палець витягнутої руки на рахунок 1-4, потім перенести погляд вдалечінь на рахунок 1-6, повторити 4-5 разів,

-         у середньому темпі проробити 3-4 кругових рухів очима в правий бік, стільки ж само у лівий бік, розслабивши очні м’язи, подивитися вдалечінь — на рахунок 1-6,повторити 1-2 рази.

 Гігієна харчування учнів в загальноосвітніх закладах 

    Правильний ріст і розвиток організму неможливі без забезпечення повноцінного харчування. Воно є обов’язковою умовою життя живих організмів.
    У процесі роботи, протягом усього життя організм людини витрачає значну кількість механічної і теплової енергії. Ці втрати поповнюються їжею..Правильне харчування – найважливіший фактор нормального розвитку і зростання підростаючого організму, так як у нього витрата енергії набагато більше, ніж у дорослого: більш посилений обмін речовин, велика рухливість і пр.
    Встановлено, що при неправильному харчуванні молодого організму спостерігається не тільки уповільнення росту і розвитку, а й виникає цілий ряд захворювань: недокрів’я, рахіт, шлунково-кишкові захворювання і т. д.Про правильну організацію харчування школярів повинні дбати не тільки сім’я, батьки, а й школа, вчителі. У школі має бути буфет, який забезпечує школярів гарячими сніданками. Щоб робота буфету була організована правильно, особи, які відповідають за приготування їжі, повинні складати меню гарячих сніданків на тиждень з урахуванням характеру діяльності дітей, пори року.При складанні норм харчування для дітей слід враховувати таке. Їжа дітей повинна мати відносно більшу енергетичну цінність, оскільки на кожен кілограм маси тіла дитині потрібна більша кількість енергії, ніж дорослій людині. Організм, що росте, потребує щодня чотириразового харчування. Добовий раціон слід розподілити так: сніданок – 20…25%, другий сніданок – 10…15, обід – 45…50, вечеря – 20…25% добової кількості їжі. Визначаючи норми харчування і складаючи раціон харчування, враховують вік дитини, масу її тіла, енергетичну цінність продуктів, їхні смакові якості та ін. Тільки таке точне врахування складу, якості і кількості поживних речовин в продуктах харчування забезпечує покриття всіх енергетичних витрат організму, що росте.
У невеликих школах при складанні меню не завжди враховують потрібну кількість і якість їжі. Різноманітна їжа – це їжа, яка складається з різних продуктів рослинного і тваринного походження. Тільки така їжа відповідає потребам організму, що росте, оскільки вона містить необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і вітамінів. Чим різноманітніша їжа за складом, тим краще засвоюється вона організмом.
     Меню для дітей треба продумувати заздалегідь, враховуючи їхні вікові особливості і потреби в харчуванні. Для збудження апетиту діти не потребують гострих приправ, таких як гірчиця, перець. Зате для них треба включати в меню квашену капусту, овочеві слати, вінегрети і т.ін. Дуже корисні страви з молока, молочних продуктів і круп. Обов’язковою умовою повного засвоєння поживних речовин є смакові якості їжі. Вживання тих самих страв з дня на день призводить до одноманітного раціону харчування, різко зменшує апетит і знижує виділення травних соків.
    Харчування дітей влітку і взимку дещо відрізняється. У зимовий період при низьких температурах організм дитини витрачає більше енергії. Тому їжа дитини в цей період повинна мати більшу енергетичну цінність. Влітку при високій температурі навколишнього середовища рекомендується їжа, яка містить легкозасвоювані, необхідні для організму поживні речовини., оскільки діяльність травних залоз в дітей у спеку різко знижується, кількість травних соків недостатня. Легкозасвоюваною є, наприклад, молочно-рослинна їжа. Молочна їжа містить усі необхідні для нормального росту і розвитку дітей поживні речовини, а в рослинній, крім того, багато вітамінів, мінеральних солей і клітковини, яка посилює перистальтику кишок. Зловживання влітку жирною і м’ясною їжею може призвести до застою її в шлунку, кишках, що викликає бродіння, гниття, а нерідко й розлади діяльності травного каналу.Діти молодшого шкільного віку приходять до школи з різним рівнем гігієнічних знань, умінь і навичок. Завдання вчителя – закріпити вже набуті корисні гігієнічні навички, розвинути нові. Необхідною умовою для привчання дітей молодшого шкільного віку до культури поведінки за столом є приклад учителя. До таких навичок належать обов’язкове миття рук перед їдою, культура поведінки під час їжі.

 ПРО СТАН ПИТНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

    Для маловодної Миколаївської області питання забезпечення населення якісною питною водою є актуальним і пріоритетним.

     В зв’язку з цим, Головним управлінням   Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведена інвентаризація  всіх населених пунктів області з визначенням стану  їх водозабезпечення, а саме, всіх об’єктів водопостачання (водопроводів, свердловин, шахтних колодязів).

     За результатами цієї важливої роботи визначено, водопостачання населення 5 міст області здійснюється із поверхневих водних джерел (річок Південний Буг, Інгул, Синюха та Софієвського водосховища). Більша частина населення області для питних потреб використовує воду з підземних горизонтів (свердловини, колодязі).  При цьому,  значна кількість населених місць взагалі не має ні водопроводів, ні громадських колодязів. Мешканці цих населених пунктів використовують воду з індивідуальних джерел, розташованих на власних подвір’ях. Зрозуміло, що в такому випадку, не має гарантії, що вода відповідає встановленим стандартам і не несе за собою загрозу для здоров’я.

    Точніше, в області  усього 877  населених пунктів. Водопроводів нараховано  526, з них лише 10 водопроводів,  де в якості  джерел водопостачання використані поверхневі водойми.  Водопроводи охоплюють 476 населених пунктів області.  В  якості підземних джерел водокористування використано 534 підземних джерела (громадські колодязі, або свердловини), які, в свою чергу, забезпечують питною водою ще 141 населений пункт. И в 260 селищах та селах відсутні будь які громадські джерела питної води. При цьому, найгірша ситуація склалася в Єланецькому районі (3 водопроводи на район), також  незадовільна ситуація в  Арбузинському (12 водопроводів), Кривоозерському (11 водопроводів), Новобузьському (9 водопроводів) районах, де вкрай низькій рівень забезпечення населення централізованим водопостачанням і питання щодо забезпечення якісною питною водою означених населених пунктів фактично, не  вирішується.  

    З метою вирішення ситуації, що склалася в Миколаївській області, щодо забезпечення якісною питною водою,  за ініціативою Головного управління   Держпродспоживслужби в Миколаївській області на засіданні регіональної комісії з питань  техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при Миколаївській облдержадміністрації в лютому місяці поточного року позачергово було розглянуто питання «Про стан питного водопостачання Миколаївської області».Слідом, з метою надання необхідної консультативної допомоги в організації забезпечення населення області якісною  питною водою на місцях,за участю  керівництва Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, були проведені кущові наради   з  керівництвом райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних  громад, селищних, сільських  рад, базових  підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

    За результатами засідань були визначені основні заходи,  направлені на виправлення  критичної ситуації, що склалася в  Миколаївській області відносно забезпечення населення якісним питним водопостачанням, визначені чіткі терміни виконання.  Але за період, з моменту проведення засідання регіональної комісії з питань  техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при Миколаївській облдержадміністрації, та кущових нарад  з боку органів місцевого самоврядування  відмічається дуже повільне виконання   протокольних рішень.

      В той же час, на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області продовжують  надходити звернення від мешканців області, про незадовільну якість питної води (Первомайський, Снігурівський, Очаківський райони).

   З огляду на сказане, управліннями Держпродспоживслужби області будуть проведені перевірки підприємств-балансоутримувачів водопроводів з проведенням лабораторного контролю якості води та вжиттям відповідних заходів, в разі виявлення порушень чинного законодавства в сфері питного водопостачання.

 Щодо полювання на дикого кабана   

Шановні користувачі мисливських угідь в Єланецькому районі, нагадуємо вам, що 23 серпня 2017  відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Миколаївській обласній державній адміністрації, де обговорювалися питання епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні та загрози поширення інфекції на території Миколаївської області та подальші перспективи проведення депопуляції в мисливських угіддях Миколаївської області на мисливський сезон 2017 – 2018 рр. За підсумками роботи комісія затвердила протокол № 9 від 23.08.2017 року. З метою забезпечення виконання рішень прийнятих Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при Миколаївській обласній державній адміністрації необхідно забезпечити наступне:

1. Доводити до відома спеціалістів ветеринарної медицини про час проведення відстрілу дикого кабана на мисливських угіддях Єланецького району.

1. Разом зі спеціалістами ветеринарної медицини необхідно забезпечити відбір проб біоматеріалу (кров, шматки селезінки, підщелепові та мезентеріальні лімфатичні вузли, трубчаста кіста) від усіх виявлених загиблих (враховуючи тварин, що загинули в дорожньо-транспортних пригодах) і відстріляних диких кабанів впродовж полювання або при проведенні будь-яких інших заходів.

2. Відібраний біологічний матеріал, з дотриманням заходів біобезпеки, протягом двох днів з дня відбору матеріалу, а у випадку підозри захворювання - протягом доби, доставляти до Миколаївської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини для подальшого направлення до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної для дослідження на АЧС.

3. У разі виявлення за наслідками відбору проб серед диких кабанів захворювання на АЧС, будуть вживатися заходи щодо повної депопуляції на відповідній території (мисливських угіддях тощо) поголів’я диких кабанів.

4. Використання туш впольованих диких кабанів буде дозволено лише після отримання негативних результатів лабораторних досліджень на АЧС та трихінельоз.

5. Необхідно визначити місця для зберігання впольованих туш диких кабанів до отримання результатів лабораторних досліджень.

 ОБЕРЕЖНО ХОЛЕРА !

З метою  недопущення випадків захворювання холерою серед населення міста Миколаєва за пропозицією Держпродспоживслужби ініційовано та  16.08.2017 року проведено позачергове засідання комісії ТЕБ та НС міста за участю всіх причетних служб: спеціалістів ГУ НП в Миколаївський області,  ГУ ДСНС України, Управління охорони здоров’я м. Миколаєва, Управління державного агентства рибного господарства  в Миколаївській обл., голів адміністрацій районів міста, КП «Миколаївводоканал» та ін. На засіданні розроблено  порядок  взаємодії по недопущенню виникнення та розповсюдження захворювань на холеру,  з ціллю вжиття запобіжних заходів . Прийнято протокольне рішення протокол № 11 від 16.08.2017. Згідно цього  рішення проведені наступні заходи:

ДУ «Миколаївський лабораторний центр»  збільшено кратність запланованого соціально-гігєнічного моніторингу відбору проб води з річок Інгул, Південний Буг. Дніпро-Бугзького ліману. З 14.08 по 23.08.17р. було відібрано 22 проби річкової води на вібріофлору – Інгульський міст, р. Інгул, пляж «Стрєлка», Миколаївська ЦРЛ та ОС с. Весняне, Миколаївська ЦРЛ, Яхт-клуб, Намив (вул. Лазурна 52), 100 квартал 45/81. В  усіх відібраних пробах виявлено Vibriocholeraenon-O1.( холероподібний вібріон). Відібрано проби стоків з ливневого колектору біля пішохідного мосту через р. Інгул. Відхилень не встановлено.

 Органами місцевого самоврядування місцевої влади(районними  адміністраціями)  проведено 19 рейдів по місцям стихійної торгівлі.

Встановлені попереджувальні щити  про заборону купання в місцях відпочинку біля води , які розташовані в межах районів міста. Виявлено та ліквідовано 22 несанкціонованих звалища  в районах річок.

 Держпродспоживслужбою  керівникам ринків міста  надано повідомлення про заборону реалізації річкової риби на території ринків  № 14.23214 від 18.08.2017 та пропонований текст радіолекцій щодо профілактики захворювання на холеру. Проведено 8  радіопередач на ринках міста. Сумісно з управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації  управлінням охорони здоров’я міста відпрацьований та затверджений порядок перепрофілювання  лікувально-профілактичних закладів міста Миколаєва при виникненні поодиноких та масових випадів холери на 2017 рік. В усіх закладах охорони здоров’я міста відкориговані Комплексні   плани на  випадок ускладнення епідситуації  з  холери;проведені, згідно затверджених планів, проведені  тренінгові заняття з медперсоналом щодо діагностики, епідеміології, клініки, диференціальної діагностики, лікування та профілактики холери;

МКП « Миколаїводоканал»  забезпечено концентрацію залишкового хлору  в тупікових та кінцевих точках мережі питного водопостачання міста  03.-0.5 мгл. Проводяться додаткові дослідження питної води на насосних станціях водоканалу на 15 точках  ( усього відібрано понад 30 проб). Кількість залишкового хлору коливалася від 0.43 до 0.5 мгл.  Проводяться роботи по своєчасній ліквідації аварій мереж. Усунено 48 закупорок каналізаційних мереж міста та 7 при витоку на поверхню ґрунту.

 З ціллю отримання інформації та пошуку вірогідного джерела забруднення річки Держпродспоживслужбою  направлено  запит до керівництва заводу 61 Комунара щодо заходу іноземних суден до акваторії заводу та роботи каналізаційної мережі( № 14.23189 від 16.08.2017. За повідомленням  адміністрації заводу на ремонт зайшло одне судно ВРД « Буревісник» яке належить Миколаївському відділенню « Держгідрогеографії» ( в іноземні порти не заходило). Скид стоків заводу проводиться у централізовану каналізаційну мережу міста.

 Фахівцями Держпродспоживслужби проведено попереднє обстеження 9 об’єктів , що розташовані в районі вул. Набережна та бульвару Адм. Макарова на предмет збору інформації підключення до мереж каналізації. Об’єктів без підключень до каналізації не встановлено.

 Підприємством КП « ЕЛУ автодорог» перевірені ливнестокові колодязі( по ходу липневого колектору) в районі вул. Лягіна ріг Нікольської, В. Морськой ріг Лягіна, вул. Спаської ріг Лягіна. Не законних підключень не встановлено. Колодязі сухі, окрім колодязю по вул. Спаська ріг Лягіна – встановлені несанкціоновані зливи з квіткового ринку.

Управлінням Держагенства рибного господарства посилена робота по недопущенню торгівлі  річкової риби в місцях стихійної торгівлі . Проведено 5 рейдів . Вилучено 4 кг річкової риби.

     В засобах масової інформації систематично проводиться санітарно-просвітницька робота з населенням щодо заходів особистої,  громадської гігієни та  своєчасного попередження виникнення захворювань ГЕК та холери.

УВАГА!
НЕБЕЗПЕЧНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ.

Африканська чума свиней

Контагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів і високою летальністю. Вірус дуже стійкий проти широкого діапазону температур. При температурі 5°С залишається життєздатним до семи років, 18°С - ДО 18 місяців. У м’ясі від хворих тварин зберігається до 155 днів, копченій шинкі- до 5 місяців, у гною свинарників - до 3 місяців. Африканська чума свиней проявляється як епізоотія (вражає цілі області, країни), й характеризується високою захворюваністю, смертністю (98-100%) передусім у свіжих вогнищах хвороби. До африканської чуми сприйнятливі домашні й дикі свині незалежно від віку і породи.

Небезпечні фактори передачі збудника інфекції - продукти забою заражених свиней (м'ясо, м’ясні вироби, сало, кістки, шкури). Механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходилися в епізоотичному вогнищі.

У хворих тварин температура тіла підвищується до 40,5-42°С. спостерігається слабкість і пригнічений стан. Свині більше лежать, важко дихають і через 1-3 доби гинуть. 

Лікування не розроблене й заборонене

Усіх свиней які перебувають в епізоотичному вогнищі знищують безкровним методом. Трупи вбитих і загиблих свиней, гризунів, птахів та інших тварин, а також дерев’яний матеріал, гній, залишки кормів, тару та інвентар спалюють.

Шановні власники тварин! Вразі захворювання Вашої тварини, гибелі просимо Вас звертатися до спеціалістів ветеринарної медицини а не займатися само лікуванням.

Контактні телефони: 9 – 15 - 81,  9 – 22 – 22

Ветеринарна служба Єланецького району

ОБЕРЕЖНО
СКАЗ!!!!!!!

      Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці) чи домашніх тварин (коти, собаки), а також сільськогосподарських тварин. Основною причиною захворювання людей на сказ є пізнє звернення за медичною допомогою.

Чим небезпечний сказ?

Захворювання на сказ закінчується смертю хворого у 100% випадків. Тобто, якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже не можливо. Єдиний спосіб порятунку - це вакцинація, яку проводять якомога швидше. Справа в тому, що між інфікуванням та виникненням перших проявів хвороби у людей проходить від 12 днів до 6 місяців, інколи рік. Все залежить від місця укусу: чим ближче до голови, тим швидше вірус проникне в мозок. У дітей захворювання розвивається швидше.

Як розпізнати хвору на сказ тварину ?

Головна ознака хворих тварин - зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з'являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин, або навпаки, дають можливість себе зловити, що не характерно для здорового хижака. Домашні тварини не приймають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів - агресивними. Часто з рота тече слина. Буйний період триває кілька днів, після чого розвивається параліч і смерть. Слина хворої тварини містить в собі вірус ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання!

Будьте обережні. Не ловіть диких тварин, не приносьте їх додому. Не дратуйте собак, не підходьте до них у нетверезому стані -  це провокує їх.

Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби необхідно:

-  Уникати контактів з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів.

-    Якщо покусала або ослинила тварина, потрібно промити рану теплою кип'яченою водою (бажано з господарським милом), а потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду та негайно звернутись в найближчий медичний заклад для проведення антирабічного щеплення.

-       Необхідно також щорічно проводити щеплення собак проти сказу, а при появі клінічних ознак захворювання доставляти тварину для огляду у ветеринарну установу. Слід дотримуватись правил утримання та вигулу домашніх собак і котів, не створюючи небезпеку оточуючим.

-  У разі зміни поведінки домашньої тварини негайно звертайтесь до Єланецької районної державної лікарні ветеринарної медицини за тел.9-22-22.

- При виявленні трупів диких тварин не знімайте з них шкіру та терміново повідомляйте ветлікаря.

- Якщо Вас покусала тварина і Вам призначено курс щеплень, не відмовлятесь від них, не пропускайте процедур, та не переривайте курс щеплень.

  - Тварину, що нанесла поранення,  не можна забивати, її необхідно ізолювати та звернутися до ветспеціалістів. Далі діяти за їхніми рекомендаціями.

Лише своєчасно виконана вакцинація захистить Вас від захворювання та врятує Вам життя !

 Щодо державної реєстрації операторів ринку

Єланецьке міжрайонне управління Держпродспоживслужби повідомляє, що згідно з  статтею 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з  нього заінтересованим суб'єктам» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

На виконання вимог статті 22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператор ринку зобов’язаний забезпечити простежуваність. Це означає, що він повинен бути здатний встановити операторів ринку, з якими він співпрацював та співпрацює. Вимога забезпечення простежуваності є обов’язковою з 20 вересня 2015 року.

До операторів ринку, які повинні зареєструватися відносяться:

 - суб’єкти господарювання які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною;

- заклади громадського харчування (ресторан, бар, кафе, піцерія тощо) в тому числі школи, дошкільні навчальні заклади

- потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;

- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами.

- всі сільськогосподарські підприємства (вирощування рослинної або тваринної продукції);

- оператори  ринку, що надають послуги з транспортування, зберігання первинної продукції, наприклад зерна;

- підприємства з виробництва харчових продуктів, наприклад млин, олійниця, пекарня, кондитерські та макаронні цехи тощо.

 Відповідно до ст. 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР за виробництво, зберігання харчових продуктів на незареєстрованих  потужностях  тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від 33350 грн. до 43500 грн., на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від 11600 грн. до 21750 грн. Розмір штрафу зазначений згідно з мінімальною заробітною платою станом на 01.05.2016р.

Порядок реєстрації здійснюється згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з  нього заінтересованим суб'єктам».

З питань реєстрації Вам необхідно звернутися до Єланецького міжрайонного управління Держпродспоживслужби за адресою: смт.Єланець, вул..1-го Травня, буд 104.  тел.051-59-9-22-22, 067-515-15-92.

 Щодо ідентифікації та реєстрації тварин 

           Єланецьке міжрайонне управління Держпродспоживслужби звертає увагу всіх жителів Єланецького районну, які займаються розведенням, утриманням , реалізацією, забоєм та продажем всіх видів тварин ( велика рогата худоба, дрібна рогата худоба, свині, коні) про обов’язкову ідентифікацію та реєстрацію тварин і про відповідальність за порушення законодавства України з питань ідентифікації тварин передбачених ст..107-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на фізичних осіб — підприємців, уповноважених осіб — від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

            При здійсненні реєстрації тварин зазначені особи повинні забезпечити дотримання строків , встановлених ст..5 Закону України « Про ідентифікацію та реєстрацію  тварин», ідентифікацію та реєстрацію тваринам проводять при досягненні 7 денного віку, крім товарних свиней, яким ставиться бирка перед забоєм або реалізацією. Також не допускається видача будь якого ветеринарного документа та тварину без належної ідентифікації , реєстрації з оформленням ідентифікаційних документів, видача проводиться лише при наявності паспортів на дану тварину, крім товарних свиней.

       В Єланецькому районі ідентифікацію та реєстрацію тваринам проводять спеціалісти Єланецької районної державної лікарні ветеринарної медицини.

       Тарифи про надання даних послуг додаються  нижче.

       Додаткову інформацію можна отримати за телефонами: 91581, 92222

 Щодо отримання експлуатаційних дозволів 

Єланецьке міжрайонне управління Держпродспоживслужби повідомляє, що набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

З метою недопущення виникнення масового отруєння людей через виготовлення, реалізацію продукції тваринного походження виготовленої на потужності, яка не має експлуатаційного дозволу та не знаходиться під державним контролем (наглядом) Держпродспоживслужби та у зв’язку з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження на потужності відповідно до ст. 23 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» операторам ринку необхідно отримати експлуатаційний дозвіл, що провадить діяльність пов’язану з виробництвом та/або зберіганням продуктів тваринного походження.

Крім цього повідомляємо, що за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням передбачено кримінальна відповідальність (ст.325 ККУ).

Також за роботу без експлуатаційного дозволу операторам ринку передбачена адміністративна відповідальність згідно ч.1 п.3 ст.64 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» тягне за собою накладення штрафу:

- на юридичних осіб - у розмірі від  тридцяти до тридцяти восьми  мінімальних заробітних плат;

- на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат. 

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, щодо яких не отримано експлуатаційного дозволу.

Для отримання більш детальної інформації Ви можете звернутись до Єланецького міжрайонного управління Держпродспоживслужби за адресою: вул..1-го Травня, буд. 104, смт. Єланець, тел..9-22-22; 067-515-15-92.

 


  Районна програма «Ветеринарно-санітарних заходів щодо профілактики та боротьби з африканської чуми свиней на території Єланецького району» на 2016 – 2018 роки
Формат: DOC | Добавлен: 03/12/2015 12:13:24
259Kb Скачать скачать
  Наказ про затвердження інформаційних карток адміністративних послуг №18
Формат: DOC | Добавлен: 10/06/2014 16:45:12
138Kb Скачать скачать
  Наказ про затвердження інформаційних карток адміністративних послуг №32
Формат: DOC | Добавлен: 10/06/2014 16:45:56
131Kb Скачать скачать
  Наказ про затвердження технологічних карток адміністративних послуг №82
Формат: DOC | Добавлен: 10/06/2014 16:43:11
248Kb Скачать скачать
  Наказ про затвердження інформаційних карток адміністративних послуг №83
Формат: DOC | Добавлен: 10/06/2014 16:43:58
261Kb Скачать скачать