Головна Новини Децентралізація влади Доступ до публічної інформації Запобігання проявам корупції Безвізовий режим: запитання та відповіді

Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 

Щодо виникнення і профілактики

інфекційних захворювань тварин 

Шановні жителі Єланецького району, повідомляємо Вас, що в                     смт Березанка, Березанського району, Миколаївської області запроваджені карантинні обмеження щодо африканської чуми свиней, в зв’язку з одержанням позитивного результату дослідження Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби м. Дніпро біоматеріалу на АЧС від трупу поросяти знайденого в балці біля селища. Тож щоб убезпечити свої господарства від виникнення АЧС необхідно безумовного дотримуватись вимог закритого режиму для свиногосподарства або замінити поголів’я свиней іншими видами тварин.  

Одним з методів профілактики виникнення АЧС є ідентифікація свиней. Згідно чинного законодавства поголів’я свиней у господарствах всіх форм власності має бути проідентифіковано до 60-денного віку. Повідомляємо, що з 01.10.2018р. змінена вартість ідентифікації та реєстрації тварин. З тарифами на проведення ідентифікації тварин можна ознайомитись на сайті Єланецької РДА. Ідентифікація свиней також є обов’язковою при продажі тварин на агропродовольчих ринках. Також перед оформленням ветеринарної довідки для продажу свиней на ринку, тварини підлягають проведенню клінічного огляду та щепленню проти класичної чуми свиней.

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу в Україні, Держпродспоживслужба проводить масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин проти сказу із застосуванням авіатранспорту. Передбачається, що під час кампанії буде оброблена площа 331771,33 км кв. за винятком територій, які підпадають під заборону польотів. При цьому буде застосовуватися Вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Орісвак» у кількості 6635426 доз. Розповсюдження вакцини здійснюється за таким принципом: обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів із врахуванням ареалу проживання лисиць. Дата проведення вакцинації на території Єланецького району буде повідомлена додатково.

          Шановні власники тварин! В разі захворювання, загибелі вашої тварини або виявлення трупа свині на сміттєзвалищі вашого населеного пункту просимо вас звертатися до Єланецької районної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: смт. Єланець, вул. 1-го травня, 104. або за контактними телефонами: 91581, 92222.

                       

                                  Єланецьке міжрайонне управління Головного управління

                                   Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 

 

Через випадок сибірки на Одещині можуть порушити кримінальне провадження

 Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області направило до Одеської облполіції подання щодо порушення кримінального провадження.

Про це повідомляє Depo.Одеса з посиланням на прес-службу ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області.

Кримінальне провадження вимагають порушити відповідно до статті 251 Кримінального кодексу України – недотримання ветеринарних правил, що спричинило порушення епізоотії або інші тяжкі наслідки.

На даний час у селі Міняйлівка Саратського району введений карантин. Також загрозливою зоною щодо сибірки визнали території Петропавлівської, Фараонівської, Старосільської сільських рад.

Станом на вчора, 2 жовтня, Держпродспоживслужба провела дезінфекцію приміщення та подвір'я, де утримувалася хвора тварина. М'ясо та кістки забитої тварини вилучили разом з інвентарем, в якому вони зберігались та спалили. Проведена робота, щодо встановлення продуктів які ймовірно були контаміновані для їхнього подальшого знищення. Також фахівці провели додаткові щеплення сприятливих тварин проти сибірки, зокрема щеплено 204 голів великої рогатої худоби та тисяча овець, що належать жителям с. Міняйлівка. Окрім того, встановлено шість карантинних поліцейських постів.

В головному управлінні Держпродспоживслужби зазначили, що останній випадок сибірки в Саратському Одеської області був зафіксований в 1999 році в селі, що розташоване поруч села Міняйлівка. "Тобто ймовірним джерелом хвороби є спори сибірської виразки, які були в ґрунті. До відома: Спори сибірки мають здатність зберігатися в ґрунті біля 70 років", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, вчора, 2 жовтня, стало відомо, що у селі Міняйлівка Саратського району п'ятеро місцевих жителів госпіталізували з попереднім діагнозом "сибірська виразка". Згодом в одного з постраждалих діагноз підтвердився, у решти - ні. Причиною захворювання стала хвора корова.

 

Через сибірку в Одеській області встановлено карантин на площі 90 га

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів встановила, що захворювання людей в селі Миняйлівка, Саратського району, Одеської області могло відбутись через самостійний забій незареєстрованої тварини, що хворіла на сибірку. Про це повідомляють у Держпродспоживслужбі. Відомо, що забій проводив мешканець села, тоді як ознаки захворювання на сибірку виявлено у декількох його односельчан.

«Останній випадок сибірки в Саратському Одеської області був зафіксований в 1999 році в селі, що розташоване поруч села Міняйлівка. Тобто ймовірним джерелом хвороби є спори сибірської виразки, які були в ґрунті. До відома: Спори сибірки мають здатність зберігатися в ґрунті біля 70 років», — зазначили у Держпродспоживслужбі.

За фактом підозри на сибірку розпорядженням державного інспектора ветеринарної медицини в Саратському районі від 29 вересня 2018 року було введенні тимчасові карантинні обмеження в с. Міняйлівка. Однак, вже 2 жовтня, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Саратській районній державній адміністрації прийняла додаткові заходи:

  • визначити неблагополучним пунктом щодо сибірки та встановити карантин в населеному пункті Міняйлівка з прилеглою територією пасовища загальною площею 90 га на території Міняйлівської сільської ради;
  • визнати загрозливою зоною щодо сибірки території Петропавлівської, Фараонівської, Старосільської сільських рад;
  • провести облік всього поголів’я, сприятливого до сибірки (ВРХ, ДРХ, коні, свині) в населених пунктах Міняйлівка, Петропавлівка, Фараонівка, Старосілля;
  • забезпечити проведення щеплень від сибірки ВРХ, ДРХ, коней свиней неблагополучного пункту в господарствах усіх форм власності;
  • забезпечити проведення щеплень сприятливих до сибірки ВРХ, ДРХ, коней загрозливої зони в господарствах усіх форм власності;
  • провести механічну очистку, дезінфекцію місця утримання та забою вимушено забитої тварини. Предмети догляду, що мали контакт з твариною спалити;
  • забезпечити спостереження за вакцинованими тваринами протягом 14 днів після щеплення;
  • встановити поліцейські пости в кількості шести при в’їздах/виїздах із с. Міняйлівка;
  • провести дезінфекцію пасовища, загальною площею 90 га, на якому проводився випас вимушено забитої тварини;
  • заборонити реалізацію сільськогосподарських тварин та продукції тваринного походження зі с. Міняйлівка;
  • заборонити збір та реалізацію молока на молокопереробні підприємства з с. Мінайлівка.

У ході першочергових заходів Держпродспоживслужба станом на 02.10.2018 здійснила:

  • дезінфекцію приміщення та подвір’я, де утримувалася хвора тварина;
  • вилучене м’ясо та кістки забитої тварини разом з інвентарем, в якому вони зберігались та були спалені;
  • проведено роботу, щодо встановлення продуктів які ймовірно були контаміновані для їх подальшого знищення;
  • про випадок проінформовано всі органи державної влади та місцевого самоврядування до сфери повноважень яких відносить дане питання;
  • організовано подвірний обхід з метою обліку поголів’я ВРХ, кіз, овець, свиней, коней та встановлення стану охоплення щепленнями проти сибірки;
  • проведено додаткові щеплення сприятливих тварин проти сибірки, зокрема щеплено 204 гол. ВРХ та 1000 овець, що належать жителям с. Міняйлівка;
  • встановлено 6 карантинних поліцейських постів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області повністю забезпечено вакцинами проти сибірки тварин та дезінфектантами для здійснення заходів із локалізації і ліквідації хвороби.

Направлено подання до головного управління Національної поліції в Одеській області щодо порушення кримінального провадження відповідно до статті 251 Кримінального кодексу України – недотримання ветеринарних правил, що спричинило порушення епізоотії або інші тяжкі наслідки.

Встановлено коло контактних осіб, за якими здійснюється спостереження.

 

 

 

 

 

Виявлення немолочного жиру у маслі солодковершковому

В черговий раз, державними інспекторами Новобузького міжрайонного управління Головного управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області при проведенні планових інспектувань потужностей з роздрібної торгівлі харчовими продуктами, відібрано зразки масла солодковершкового селянського 73,0% жиру, дата виробництва 21.08.2018 року, партія 21. виробник «Поліська сироварня» ТОВ «Брусилівський маслозавод», смт. Брусилів, Житомирська область та масла солодковершкового селянського 72,8% жиру, дата виробництва 10.07.02018 року, партія 21, виробник   ТОВ «ГРАНД-МОЛПРОДУКТ», смт. Чутове, Полтавська область, для дослідження на вміст немолочных жирів. За результатами лабораторних досліджень, проведених ДП «Миколаївський центр захисту споживачів» встановлено, в маслі солодковершковому селянському виробника ТОВ «Брусилівський маслозавод» 17,5% масової частки немолочного жиру в жировій фазі, в маслі солодковершковому селянському виробника ТОВ «ГРАНД-МОЛПРОДУКТ» 90% масової частки немолочного жиру в жировій фазі, що свідчить про не відповідність масла вимогам ДСТУ 4399:2005.

Державними інспекторами Баштанського районного управління Головного управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області, при проведенні планового інспектування одного із закладів громадського харчування, відібрано зразки масла солодковершкового селянського 73,0% жиру, дата виробництва 21.08.2018 року, номер партії відповідає даті виробництва, виробник ПрАТ «Миколаївмолпром», адреса потужності вул. Пастера, 31/1, смт. Доманівка, Миколаївська область, для дослідження на вміст немолочних жирів. За результатами лабораторних досліджень, проведених ДП «Миколаївський центр захисту споживачів» встановлено, в маслі солодковершковому селянському виробника ПрАТ «Миколаївмолпром» 98% масової частки немолочного жиру в жировій фазі, що свідчить про не відповідність масла вимогам ДСТУ 4399:2005.

По вищезазначеним фактам Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області направлено листи на адреси ТОВ «Брусилівський маслозавод» та ТОВ «ГРАНД-МОЛПРОДУКТ» щодо необхідності проведення процедур відкликання масла та вжиття заходів, для усунення встановлених, лабораторними дослідженнями, невідповідностей, згідно вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Також, направлено відповідні листи Головним управлінням Держпродспоживслужби в Житомирській та Полтавській областях про вжиття заходів, щодо здійснення державного контролю на потужностях відповідно ТОВ «Брусилівський маслозавод» та ТОВ «ГРАНД-МОЛПРОДУКТ», а також здійснення відповідних провадженнь у справах про порушення законодавства про харчові продукти.

Крім вищезазначеного, державними інспекторами Новобузького міжрайонного управління та Миколаївського міського управління виявлено факти реалізації, відповідно в смт. Казанка та м. Миколаєві, масла вершкового «Белорусское» 82,5 % жиру, на маркуванні якого взагалі відсутня будь яка інформація про виробника та потужності на яких виготовлено масло. При дослідженні зразків масла, проведеному ДП «Миколаївський центр захисту споживачів», встановлено 96% масової частки немолочного жиру в жировій фазі, що свідчить про не відповідність масла вимогам ДСТУ 4399:2005.

Відсутність на маркуванні інформації про виробника та потужності на яких виготовлено масло, а також наявність в його складі великої кількості немолочних жирів свідчить про те, що масло є фальсифікатом.

Отже, шановні споживачі при виборі масла солодковершкового уникайте масла, виробники якого мають недоброчесний підхід до його виготовлення та нехтують Вашими правами.

Також, Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу суб’єктів господарювання, які займаються роздрібною торгівлею продуктами харчування, на неприпустимість реалізації вищезазначеного масла. В іншому випадку такі суб’єкти господарюваня автоматично стають співучасниками в поширенні фальсифікованого масла.

 

 

 

Виявлення в трупі свині ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС)

03.09.2018 року о 1430 год. у телефонному режимі від голови Радсадівської сільської ради (ОТГ) надійшло повідомлення про труп свині біля с. Стара Богданівка. О 1440 год. спеціалістами Миколаївської районної державної лікарні ветеринарної медицини та Новоодеського міжрайонного управління здійснено виїзд на вказану місцевість для з’ясування обставин та відбору зразків патологічного матеріалу.

03.09.2018 року о 1500 год. після прибуття виявлено 1 труп свині вагою приблизно 40 кг. Труп знаходився на пустирі між окраїною с. Стара Богданівка (150 м від окраїни села) та на початку СВТ «Виноградне», на відстані 100 м від дороги Т1507. Супутникові координати місця 46,8494188 та 31,9090105. Власника тварини встановити не можливо.

При патологічному розтині свині встановлені ознаки притаманні при виявленні африканської чуми свиней.

О 1500 год. 03.09.2018 року відібраний патологічний матеріал – трубчасту кістку і направлено до Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби м. Дніпро.

Трупи тварин знищені шляхом спалювання. Місце виявлення трупів свиней продезінфіковано хлорним вапном.

Відповідно до звіту Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби м. Дніпро про результати досліджень патологічного (біологічного) матеріалу у 1 трупі поросяти виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней

 

Зберігання олійних культур

Сухе і зріле насіння під час зберігання за низьких температур пере­буває у стані спокою, а за підвищення вологості і температури у ньому розпочинаються процеси інтенсивної життєдіяльності. У зв’язку з цим зберігання олійних культур є складнішим порівняно із зберіганням зерна злакових. Жир, що міститься у олійних, не в змозі зв’язувати й утримувати вологу так само, як це відбувається у білків та крохмалю. Крім того, на збереження насіння олійних культур значно впливає ступінь його очищення, зокрема надмірна кількість у зерновій масі пошкоджених і лущених зернят. Бите й лущене насіння швидко пліснявіє, псується їхній зародок, а жир швидко гіркне, оскільки в такі зернини через пошкоджену плодову оболонку потрапляє велика кількість повітря. Особливо швидко псується травмоване насіння високоолійних сортів соняшнику.

Під час збирання вологість смітної домішки олійних культур удвічі більша за вологість основної маси, на ній міститься багато мікрофлори, тому навіть короткочасне зберігання насіння можна закладати лише за певного режиму охолодження.

Самозігрівання насіння олійних культур із підвищеною вологістю відбувається швидкими темпами. Це пояснюється тим, що процес дихання відбувається переважно завдяки жирам, які за окислення виділяють більше тепла, ніж вуглеводи. Самозігрівання різко знижує якість як товарного зерна, так і насіння, призначеного для посіву. Відтак основну увагу під час підготовки олійних до зберігання слід приділяти доведенню його до оптимальної вологості.

Зберігання насіння соняшнику

Насіння соняшнику добре зберігається лише за вологості 5 – 6% та температури не вище 10°С. За вологості 8% і температури 20°С його можна зберігати лише 1,5 місяці, за 10°С – 4,5, а за 1°С – понад 6 місяців.

Особливість зберігання насіння соняшнику зумовлена тим, що нерівномірна за вологістю маса, яка надходить від комбайнів, внаслідок високої інтенсивності дихання швидко самозігрівається. Якщо за температури зернової маси соняшнику до 20 – 25°С колір, запах та сипкість насіння не змінюються, то з її зростанням, внаслідок інтенсивного дихання й активного розвитку мікрофлори, насіння поступово втрачає блиск, покривається пліснявою, гіркне і таким чином стає дефектним. А коли температура підвищується до 55°С і навіть вище, у результаті активізації термофільних бактерій та внаслідок процесів, що розвиваються, дефектність насіння становить 100%.

Насіння соняшнику добре зберігається у регульованому газовому середовищі за умови, що кисню буде близько 1%, вуглекислого газу – приблизно 1,5 – 2%, а решта – азот. Гідролітичні процеси при цьому не припиняються, але інтенсивність їх нижча, і завдяки таким умовам насіння вологістю 8% та температурою 5 – 10°С може без псування зберігатись протягом 4 місяців.

Зберігання ріпаку

Для того, аби якісно зберігати насіннєвий матеріал ріпаку, необхідно, перш за все, подбати про технічне обладнання сховищ та дотримуватися відповідних умов і режимів зберігання. Для нього радше  виділити окремі складські приміщення або елеватори. Це дає змогу ефективно із мінімальними втратами зберігати врожай, забезпечуючи його чистоту та високу якість насіння.

Насіння ріпаку вважають сухим, якщо його вологість не перевищує 8%. З метою забезпечення більш надійного зберігання на практиці його вологість намагаються знизити до 7%. Слід звернути увагу на те, щоб насіння не мало пошкоджень та ознак механічного травмування.

При зберіганні ріпаку важливо провітрювати місце зберігання та контролювати температуру зернової маси. Під час зберігання навіть ідеально сухого насіння важливо, аби його температура була нижчою за 5°С. За таких умов зерно ріпаку може зберігатися без псування два-три роки. Для цього потрібно постійно контролювати умови зберігання насіння, передусім його температуру та вологість. Річ у тім, що внаслідок дихання зерна у верхніх його шарах конденсується волога, підвищується температура і таким чином з’являються місця самозігрівання. Якщо має місце таке явище, то верхній шар варто піддати активному вентилюванню або хоча б перемішати.

Зберігання врожаю сої

Високий вміст жиру у насінні сої та його схильність до механічного пошкодження створюють дуже великі труднощі під час зберігання. Головна умова при цьому – оптимальні вологість зерна і температура в сховищі та відносна вологість повітря.

Зерно сої характеризується великою гігроскопічністю, тобто здатністю дуже швидко й у значній кількості поглинати вологу з навколишнього середовища, зберігати його можна лише за вологості, яка не перевищує 10 – 12%. Таким чином під час зберігання сої слід враховувати фактичний рівень вологості, а не лише вихідну вологість. На зберігання зерна сої значною мірою впливає хімічний склад, який характеризує її як вразливу культуру під час транспортування і зберігання.

Велика кількість білка в сої створює сприятливі умови для розвитку пліснявих грибів. Особливо це стосується пошкодженого насіння, адже ціле чудово захищене міцними оболонками. Домішка подрібнених і розщеплених насінин значною мірою впливає на стан зберігання сої. Отже із вирощеного врожаю сої, яке надходить на зберігання, бажано видалити биті та пошкодженінасінини. Переміщувати насіння сої потрібно обережно, аби не пошкодити його оболонки.

За вологості 12 – 13% зберігати насіння сої можна до 1 року. Якщо тривалість зберігання слід збільшити, то її вологість має перебувати у межах 11%. У разі тривалого зберігання за відносної вологості навколишнього повітря 60% та температурі 21°С рівень рівноважної вологості має бути 10,8%.

Оптимальний рівень вологості насипу сої під час зберігання в осінньо-зимовий період перебуває у межах 14%. У разі, коли температура зберігання сої знижується до 4°С, допустимий строк зберігання збільшується до 90 днів, а за підвищення до 15°С він становить не більше одного місяця.

 

Увага! Підвищення тарифів на послуги з ідентифікації та реєстрації тварин

Звертаємо Вашу увагу, що з 01 жовтня 2018 року відбудеться підвищення тарифів на роботи і послуги з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин — великої рогатої худоби, коней, свиней, овець, кіз.

Діючі на сьогоднішній день тарифи не підвищувались з 2014 року.

Розмір тарифів буде збільшено через зростання вартості матеріалів, які використовуються під час надання послуг, у тому числі на закупівлю засобів для ідентифікації тварин, засобів для їх кріплення, бланків реєстраційних та ідентифікаційних документів на тварин, а також необхідності підтримки та вдосконалення  Єдиного державного реєстру тварин.

Розрахунок тарифів здійснено в межах законодавчо встановленого механізму, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 392 «Про встановлення режиму цінового регулювання вартості послуг з ідентифікації та реєстрації тварин».

З новими тарифами Ви можете ознайомитися за посиланням https://www.agro-id.gov.ua/tarifz01102018/

Шановний власнику тварин!

При виникненні запитань просимо Вас звертатися до відокремлених структурних підрозділів Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин», а саме до Миколаївської філії «ДП АІРТ» (0512)47-94-98, 54030, м. Миколаїв, вул. Наваринська, 16.

 

 

В Миколаївській області триває посівна кампанія озимих зернових культур під врожай 2019 року

У сучасному сільському господарстві високоякісний насіннєвий матеріал набув особливої ваги і значне місце в становленні майбутніх врожаїв  належить  – якісному насінню як вітчизняної так і зарубіжної селекції. Саме якісний насіннєвий матеріал дає змогу без додаткових енергетичних затрат забезпечити належний ріст рослин, знизити негативний вплив бур’янів, хвороб, шкідників. Забезпеченнягарантованоїякостінасіння на всіх етапах його руху до споживачів основане на реалізації Закону України «Про насіння та садівний матеріал» та нормативно – правових актів в цій сфері.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва  управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує, що відповідно до статті 15 Закону України «Про насіння та садівний матеріал»насіння та садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Сертифікації підлягає насіння і садивний матеріал сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні на 2018 рік.

Наряду з сортовим насінням можливий обіг «сірого» або невизнаного насіння. Звичайно, «невизнане» насіння має дещо нижчу ціну, але воно не забезпечене відповідними супровідними документами, тому використання такого насіння заборонено чинним законодавством України. Так використавши таке насіння для посіву не можливо гарантувати отримання «дружніх» та своєчасних сходів, високих врожаїв та високоякісного зерна.

 

Чергові випадки виявлення немолочного жиру у маслі солодковершковому

На території Миколаївської області знову виявлено зразки масла вершкового з вмістом немолочних жирів. Так, інспекторами Снігурівського міжрайонного управління Головного управлінням при проведенні планового інспектування потужності з роздрібної торгівлі продуктами харчування в с. Лепетиха Березнегуватського району здійснено плановий відбір зразків масла солодковершкового «Селянське» 73,0% жиру, виробник   ТОВ «Барський молокозавод» с. Бар, Барський район Вінницька область, дата виробництва 20.08.2018, партія 20. За результатами досліджень, проведених ДП «Миколаївський центр захисту споживачів», встановлено не відповідність зразка, вищезазначеного масла,   вимогам ДСТУ 4399:2005 по масовій частці немолочного жиру в жировій фазі масла 64,2% (протокол випробування від 11.09.2018р. №1003/х). Також відібрано зразки масла солодковершкового селянського 73,0% жиру, дата виробництва 02.08.2018 року, номер партії 07, виробник   ТОВ «Богодухівський молзавод», м. Богодухів, Харківська обл. За результатами лабораторних досліджень, проведених ДП «Миколаївський центр захисту споживачів», встановлено наявність масової частки немолочного жиру в жировій фазі масла 38,8 % (протокол випробування від 11.09.2018 №1002/Х).

Під час проведення планового інспектування закладу громадського харчування дошкільного навчального ясла-сад «Малятко» с. Лепетиха Березнегуватського району відібрано зразки масла солодковершкового «Попільнянське» 72,7% жиру вагового, дата виробництва 28.12.2017 року,   виробник   ТОВ «Андрушівський маслосирзавод», м. Андрушівка Житомирська обл. За результатами лабораторних досліджень, проведених ДП «Миколаївський центр захисту споживачів», встановлено наявність масової частки немолочного жиру в жировій фазі масла 42,0% (протокол випробування від 11.09.2018 № 1004/Х).

Наразі операторами ринку, в обігу яких знаходилося вищезазначене масло, прийнято рішення та вилучено масло з обігу. Вживаються заходи щодо відкликання вищезазначеного масла їх виробниками.

По вищезазначеним фактам Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області направлено листи на адреси ТОВ «Барський молокозавод», ТОВ «Богодухівський молзавод», ТОВ «Андрушівський маслосирзавод» щодо необхідності проведення процедур відкликання масла та вжиття заходів, для усунення встановлених, лабораторними дослідженнями, невідповідностей, згідно вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Також, направлено відповідний листи Головним управлінням Держпродспоживслужби в Житомирській, Харківській та Вінницькій областях про вжиття заходів, щодо здійснення державного контролю на потужностях відповідно ТОВ «Барський молокозавод», ТОВ «Богодухівський молзавод» та ТОВ «Андрушівський маслосирзавод», а також здійснення відповідних провадженнь у справах про порушення законодавства про харчові продукти.

В зв’язку з тим, що на території області почастішали випадки реалізації неякісного та фальсифікованого масла вершкового Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається до покупців та споживачів молочної продукції, зокрема масла вершкового, з проханням:

- Не купуйте масло на стихійних ринках;

- Завжди уважно читайте склад продукції;

- Низька ціна – завжди привід засумніватися у справжності продукту;

- При наявності невідповідностей в маркуванні, наявності фальсифікованого продукту інформуйте районні (міські) управління Головного управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Реалізаторам, торговим агентам необхідно звернути увагу на реалізацію масла солодковершкового селянського, яке повинно супроводжуватися товарно-транспотрними накладними, маркування відповідати встановленим вимогам.

 

Про невідповідність Державним санітарним правилам і нормам

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє Вас, що 13.09.2018 р. під час планового  інспектування дотримання вимог законодавства про харчові продукти, державними інспекторами було проведено відбір проб для проведення випробувань на відповідність вимогам нормативних документів на підприємстві ТОВ «Во Вкусе», яке розташоване за адресою – вул. 1 Слобідська, 62А/1, м. Миколаїв Миколаївська область.

Згідно наданих експертних висновків Миколаївською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби – печення з м’ясом експертний висновок № 001725п/18, від 19.09.2018р., зелений борщ експертний висновок № 001724п/18 від 19.09.2018р. не відповідають Державним санітарним правилам і нормам «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування» (ДСП 4.4.5.078-2001) за мікробіологічними показниками (БГКП (коліформи) в 1г)

 

Спалах африканської чуми свиней

Шановні жителі району, повідомляємо Вас, що 26.08.2018р. в с. Покровське Врадіївського району Миколаївської області у домогосподарстві громадянина Є., в якому утримувалося 26 гол. свиней, відбувся падіж 2 голів свиней. Після проведення лабораторних досліджень 28.08.2017р. було встановлено діагноз - африканська чума свиней (далі АЧС) та запроваджено карантинні обмеження по АЧС. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.

Тож щоб убезпечити свої господарства від виникнення африканської чуми свиней необхідно безумовного дотримуватись наступних правил:

- утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі та взутті, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

- перед входом до сараю з тваринами встановити хоча б примітивний дезбарєр (наприклад з розрізаної каністри з розчином білизни);

- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

- забезпечувати закритий режим роботи господарства;

- у випадку прояву будь-яких ознак захворювання у тварин - невідкладно звертатися до лікаря ветеринарної медицини;

- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

- утриматися від утримання свиней у приватному господарстві, якщо ви мисливець, або з якихось причин маєте постійний контакт із дикою фауною;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки.

Власникам свиней наголошуємо на необхідності обов’язкової дезінфекції всіх транспортних засобів, які приїжджатимуть до їх господарств з Врадіївського району.

Шановні власники тварин! В разі захворювання, загибелі вашої тварини або виявлення трупа свині на сміттєзвалищі вашого населеного пункту просимо вас звертатися до Єланецької районної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: смт. Єланець, вул. 1-го травня, 104. або за контактними телефонами: 91581, 92222.

 

                                   Єланецьке міжрайонне управління Головного управління

                                   Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 

 

Оператори ринку, які зобов’язані отримати експлуатаційний дозвіл 

Єланецьке міжрайонне управління Держпродспоживслужби повідомляє, що набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

З метою недопущення виникнення масового отруєння людей через виготовлення, реалізацію продукції тваринного походження виготовленої на потужності, яка не має експлуатаційного дозволу та не знаходиться під державним контролем (наглядом) Держпродспоживслужби та у зв’язку з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження на потужності відповідно до ст. 23 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» операторам ринку необхідно отримати експлуатаційний дозвіл, що провадить діяльність пов’язану з виробництвом та/або зберіганням продуктів тваринного походження.

Крім цього повідомляємо, що за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням передбачено кримінальна відповідальність (ст.325 ККУ).

Також за роботу без експлуатаційного дозволу операторам ринку передбачена адміністративна відповідальність згідно ч.1 п.3 ст.64 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» тягне за собою накладення штрафу:

- на юридичних осіб - у розмірі від  тридцяти до тридцяти восьми  мінімальних заробітних плат;

- на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат. 

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, щодо яких не отримано експлуатаційного дозволу.

Для отримання більш детальної інформації Ви можете звернутись до Єланецького міжрайонного управління Держпродспоживслужби за адресою: вул..1-го Травня, буд. 104, смт. Єланець, тел.. 9-22-22; 067-515-15-92.

 

 

Порядок проведення державної реєстрації потужностей

 Управління Держпродспоживслужби в Єланецькому районі повідомляє, що згідно з ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

До операторів ринку, які повинні зареєструватися відносяться:

- суб’єкти господарювання які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10°C, залишаючись придатними для споживання людиною;

-    заклади громадського харчування;

- потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;

     -    заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами;

-         суб’єкти, діяльність яких пов’язана з виробництва та/або обігу  харчових продуктів будь-які стадії, у тому числі виробництво, зберігання, транспортування, реалізація або постачання харчових продуктів кінцевому споживачу;

-         виробництво – діяльність,  пов’язана з виробництвом об’єктів санітарних заходів, у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво, підготовка, змішування та пов’язані з цим процедури, обробки, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану об’єкта;

-         первинне виробництво – виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин.  

Відповідно до ст. 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР за виробництво, зберігання харчових продуктів на незареєстрованих  потужностях тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від 33350 грн. до 43500 грн., на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від 11600 грн. до 21750 грн. Розмір штрафу зазначений згідно з мінімальною заробітною платою станом на 01.05.2016.

Порядок реєстрації здійснюється згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам».

З питань реєстрації Вам необхідно звернутися до Єланецького міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою вул. 1-го Травня, 104, смт. Єланець, тел. 9-22-22.

 

Стихійна торгівля - потенційна небезпека

З початком літа стихійна торгівля у невстановлених місцях стає серйозною проблемою. Громадяни, купуючи продукти харчування, не можуть бути впевнені у їхній якості. Особливо це стосується м'ясної, кисло-молочної продукції, риби. Надаючи перевагу продуктам харчування, які реалізуються із землі, не замислюються про їх якість, про хвороби тварин, від яких ця продукція, в яких умовах виготовлені, де зберігались і в яких "клунках" вони транспортувались. Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих. Ігнорують вони і повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. Людина отруївшись такими продуктами харчування, не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Торгівля такими продуктами проводиться з грубими порушеннями вимог діючого санітарного законодавства, а саме: відсутні умови щодо зберігання та реалізації продукції, працюючі не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, відсутні умови для дотримання особистої гігієни, відсутні документи, які свідчать про безпеку та якість продуктів. Стихійна торгівля несе потенційну небезпеку для споживача – отруєння, кишкові хвороби, а то й навіть смерть. Продукти, які безконтрольно реалізують несумлінні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Крім того, необхідно не забувати про ще одну проблему, яку несе в собі стихійна торгівля – це небезпека розповсюдження ботулізму, який останнім часом реєструється в нашій країні. Щоб убезпечити від інфекції ботулізму себе і своїх близьких необхідно звертати увагу на те, що і де Ви купуєте.

Торгівля з рук у невстановлених місцях - це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу. Тому продавці стихійних ринків свідомо порушують Закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців. Рейди з виявлення та припинення несанкціонованої торгівлі у невстановлених місцях триватимуть й надалі, допоки продавці не стануть усвідомлювати того, що порушують закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців. Але найбільш дієвим заходом була б повна відмова мешканців міста від купівлі продуктів харчування у місцях стихійної торгівлі.

Тому звертаємося до всіх мешканців Єланецького району із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням цих небезпечних продуктів. Купуйте якісні продукти харчування на ринках та в продовольчих магазинах.

 

 

Повідомлення RASFF щодо зараження бактерією Listeria monoccytogenes заморожених овочів

Відповідно до повідомлення Системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах RASFF від 12 липня 2018 року №2018.1977, у зв’язку із можливістю зараження бактерією Listeria monoccytogenes заморожених овочів, компанією «Greenyard Frozen Poland Sp z.o.o» (Польща) розпочато процедуру відкликання.

Крім того, повідомляємо, що ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» розпочато процедуру відкликання харчових продуктів виробництва «Greenyard Frozen Hungary Kft» (Угорщина).

Згідно ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

 

 

Обережно – фальсифікація молокопродуктів!

Єланецьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про наступне.

Громадською організацією «Громадський контроль захисту прав споживачів» проведено моніторинг якості молокопродуктів, які реалізуються на споживчому ринку країни шляхом проведення контрольних закупок продукції в магазинах, супермаркетах, ринках, ярмарках тощо з послідуючим проведенням незалежної експертизи цієї продукції в акредитованих лабораторіях на показники якості та безпеки.

За результатами досліджень виявлені немолочні жири в молоко продукції наступних виробників:

· ТОВ «Титан», Одеська облать, м. Кілія, ТМ «Кілія»;

· ТОВ «Старокозацький сир», Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Старокозаче, ТМ «Старокозацький сир»;

· ТОВ «Кременецьке молоко», Тернопільська обл., Кременецький район, с. Білокриниця;

· ТОВ «Інтер-мол», м. Дніпро, ТМ «Томаківка»;

· ТзОВ «Радилів молоко», Рівненська область, Радивільський район, с. Крупець;

· ТОВ «Промінь Фуд», Київська область, м. Борспіль, ТМ Промінь Фуд»;

· ПрАТ «Миколаївмолпром», Миколаївська область, смт. Доманівка;

· ПАТ «Баштанський сирзарвод» Миколаївська область, м. Баштанка, ТМ «Славія»;

· ДП «Коропський сирзавод» Чернігівська область, смт. Короп;

· ТОВ «Гайсинський молокозавод», Вінницька область, м. Гайсин;

· ТОВ «Андрушівський маслосирзавод», Житомирська область, м. Андрушівка;

· ТОВ «Чернігівська маслосирбаза», Чернігівська область, м. Чернігів.

Крім того, згідно інформації, розміщеної на офіційному веб-сайті Держпродспоживслужби 18.07.2018, проведено розслідування фактів, оприлюднених в ЗМІ, щодо діяльності молокопереробних цехів у Полтавській та Івано-Франківській областях та виробництва ними масла солодковершкового. Згідно результатів перевірки було підтверджено, що на даний час потужності ТОВ «Техмолпром», ТОВ Гарячсир», ТОВ «Лозинський молочний завод», ТОВ «Полтавамолпрод», ке знаходиться у с. Шишаки Полтавської області, а також ПВП «Молокозавод-Карпати» за адресою: Родяжів Івано-Франківської області, не здійснюють виробничої діяльності.

Крім того, виробник нібито білоруського масла, маркування якого зазначає адресу смт. Житянка Івано-Франківської області, взагалі відсутній в реєстрі операторів ринку.

Відповідно, масло солодковершкове, яке реалізовується зараз в торгівельній мережі на території України під маркою зазначених підприємств, фальсифіковане і відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» є небезпечним продуктом, який має шкідливий вплив на здоров’я людини та є непридатним для споживання.

Непридатні до споживання та неправильно марковані харчові продукти підлягають вилученню з обігу та відкликанню. Неправильно марковані та незареєстровані харчові продукти, що вилучені з обігу, можуть бути повернуті в обіг за умови забезпечення виправлення маркування або проведення державної реєстрації в порядку, встановленому законодавством про харчові продукти.

 

НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ!!

На території Миколаївської області розпочато місячник боротьби з амброзією полинолистою – в рамках зазначеного заходу з 20.06.2018 року по 20.07.2018 рекомендовано започаткувати у всіх підвідомчих організаціях санітарні дні один раз на тиждень.

Окремо управління фітосанітарної безпеки повідомляє, що за системою раннього попередження про виявлення карантинних організмів, на території Миколаївської області відкрито з 01.06.2018 року «гаряча лінія» за телефоном: (0512) 58-25-63!

 

УВАГА!!! Сальмонельоз

В Миколаївської області продовжують реєструватися групові випадки гострих кишкових інфекцій.

В червні 2018 року зареєстрований спалах сальмонельозу серед жителів смт. Врадіївка.

Сальмонельоз – важке інфекційне захворювання. Збудники сальмонельозу належать до роду Salmonella, родини Епterobactеrіасае. Морфологічно – це палички із заокругленими кінцями, рухливі, грамнегативні, не утворюють спор та капсул. Добре ростуть на звичайних живильних середовищах. За руйнування бактерій виділяються ендотоксин, ентеротоксин, цитотоксин. Сальмонели відносно стійкі до факторів зовнішнього середовища.

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина. Джерелом збудників інфекції можуть бути також хворі люди або бактеріоносії. Механізм передачі інфекції – фекально-оральний. Основний шлях передачі – харчовий. Значну роль у розповсюдженні сальмонельозів відіграє м’ясо, птиця, яйця, риба та інші продукти тваринного походження. Інфікування продуктів харчування відбувається при дотику сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні спільного кухонного приладдя для приготування півфабрикатів та варених виробів. Через 4-6 годин після зараження підвищується температура тіла до 38-40°С, з’являється біль в животі, блювота, пронос. Якщо хворому не надати своєчасної медичної допомоги, все може закінчитись трагічно.

Сальмонельоз – хвороба небезпечна Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати такі правила:

• м’ясо і птицю добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;

• качині і гусячі яйця не використовувати в їжу в жодному випадку;

• страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;

• суворо дотримуватись технології приготування м’ясних та кондитерських виробів;

• для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя;

• продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, холодці, молочні продукти, вироби з кремом тощо), зберігати в холодильнику;

• кухонне приладдя, дошки, після вживання обдавати окропом;

• дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

Нелікований сальмонельоз може спричинити важкі ускладнення, при перших ознаках захворювання звертайтесь до лікаря!

Не займайтесь самолікуванням!!!

 

 

Рекомендації населенню щодо заходів профілактики інфекційних захворювань під час повені

Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Дотримання простих правил гігієни сприятиме захисту від них.

ВОДА

Перш за все, звертайтеся до органів місцевої влади з проханням забезпечити вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості. За відсутності привізної питної води ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць, тому що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби - збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусного гепатиту і т.д., яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.

Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Для господарських цілей також слід використовувати тільки добре прокип’ячену воду.

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Споживати варто лише продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов’язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдавайте окропом.

З приходом весни підвищився ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.

Перед їдою ретельно мийте руки з милом, також їх можна протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.

ҐРУНТ

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілок, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20 - 25 см;

- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекуючим засобом, призначеним для цього;

- колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;

- провести дератизацію у місцях можливого скупчення гризунів;

- трупи загиблих тварин та птиці зібрати і здати на утилізацію спецзакладам.

ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

У разі підозри розвитку симптомів інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, діарея, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.

Пам’ятайте, що у цей тяжкий для вас час зберегти здоров’я вам і вашим рідним допоможе дотримання дуже простих правил гігієни!

 

 

Тимчасово в обігу одночасно перебуватимуть паспорти встановленого і не встановленого зразків

 

Доводимо до відома фізичних осіб, власників тварин, що до моменту повного забезпечення державних установ ВСП встановленого зразка в обігу одночасно перебуватимуть обидва паспорти – встановленого і не встановленого зразків.

При видачі ветеринарних документів (довідок, свідоцтв, сертифікатів) на переміщення домашніх тварин будуть враховуватись дані ветеринарно-санітарних обробок тварин, відповідних досліджень, щеплень та/або експертних висновків наданих заявником, у тому числі зазначених у не встановленій формі ветеринарно-санітарного паспорта, за умови, що строк їх дії на момент звернення фізичної особи до уповноваженої установи не вичерпаний.

Не переносяться дані ветеринарно-санітарного паспорта не встановленого зразка, що стосуються ветеринарних обробок, лабораторних досліджень та щеплень тварин до ВСП встановленого зразка, проте враховуються при видачі ветеринарних документів.

Наповнення ВСП встановленого зразка новими відомостями про ветеринарні обробки тварин, лабораторні дослідження сироватки крові на наявність антитіл до збудника сказу тощо здійснюється після закінчення строків обробок та досліджень зазначених в ветеринарно-санітарному паспорті не встановленого зразка.

ВСП встановленого зразка є адміністративною послугою, розмір плати якої визначено постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 р. № 641 «Про затвердження переліку платних адміністративних послуг, які надаються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, органами та установами, що належать до сфери її управління, і розміру плати за їх надання».

 

Пам’ятка для керівників, педагогічного та медичного персоналу загальноосвітніх навчально-виховних закладів

 

Головною метою діяльності закладів щодо організації літнього відпочинку дітей шкільного віку є створення умов для їх фізичного оздоровлення, підвищення рівня соціально – психологічної адаптації та реабілітації школярів.

Пришкільні відпочинкові табори створюються на базі загально – освітніх навчальних закладів.

Основними оздоровчими факторами в таборах є: максимальне перебування на відкритому повітрі, рухова активність, раціональне харчування, чергування різних видів діяльності, загартовуючих процедур.

Для початку роботи таборів з денним перебуванням дітей (пришкільних) необхідно:

·   Виділити шкільні приміщення, в яких буде розміщений пришкільний табір, а саме: ігрові, спальні кімнати, спортивна зала, сан.вузли з необхідною кількістю санітарно – технічного обладнання, рекреації, шкільний харчоблок, медичний кабінет, музична кімнати, обладнаний спорт. майданчик.

·   Звернутися з заявою до територіальної установи Держпродспоживслужби щодо проведення консультативної перевірки з наданням пропозицій та визначенням готовності пришкільного табору до роботи; за підсумками перевірки затвердити:

- режим роботи закладу, з урахуванням прийомів їжі та денного сну дітей;

- перспективне меню харчування дітей, маршрути та графіки завезення харчових продуктів та сировини.

·   Провести поточні ремонти та генеральні прибирання приміщень, якими будуть користуватися діти; забезпечити справність санітарно – технічного обладнання, внутрішньої та зовнішньої мереж систем водопостачання та каналізації; забезпечити табір достатньою кількістю миючих та дезінфікуючих засобів при наявності методичних вказівок щодо використання, посвідчення якості, свідоцтва про державну реєстрацію, промаркованого прибирального інвентарю.

·   Забезпечити заклад проточною питною водою гарантованої якості в достатній кількості, гарячою проточною водою.

·   Забезпечити харчоблок необхідним полагодженим технологічним, холодильним обладнанням, достатньою кількістю кухонного, столового посуду, виробничого інвентарю.

·   Заключити Договір та забезпечити проведення дератизації, дезінфекції, дезінсекції приміщень.

·   Заключити Договір на вивезення сміття та видалення рідких нечистот.

·   Затвердити списки працівників із зазначенням посад. Оформити санітарні книжки про проходження проф. медогляду.

·   Укомплектувати штат медичних працівників, кухонних працівників.

·   Забезпечити проведення лабораторних досліджень питної води з розвідної мережі водопостачання, ємностей для зберігання води, джерел водопостачання; розпочинати роботу табору тільки після отримання стандартних результатів досліджень.

·   Не допускати проведення ремонтних робіт в приміщеннях школи на період роботи пришкільного табору.

Санітарно – гігієнічне забезпечення таборів

Табори можуть бути започатковані під час літніх канікул протягом 5 – 26 днів і комплектуватися по групах згідно віку дітей: 7 – 9 років – (не більше 25 чоловік); та 10 – 14 років – (не більше 30 чоловік).

Для організації оздоровлення дітей шкільного віку в навчальному закладі повинно бути виділено окремий блок приміщень, який має забезпечити умови для ігор, фізкультурно – оздоровчих заходів, денного сну та створені умови для миття ніг молодших школярів перед денним сном.

В спальних кімнатах можуть бути використані розкладні ліжка при наявності матраців. Під час їх розташування повинні бути дотримані певні розриви: між довгими сторонами ліжок – 50 см; між головами – 20 см; між рядами ліжок – 100 см; між ліжком і зовнішньою стіною – 60 см. Постільна білизна може бути принесена батьками, але обов’язково повинна мінятися кожні 7 днів. Діти повинні бути забезпечені індивідуальними рушниками окремо для рук та обличчя, туалетним папером, милом.

Кожен день всі приміщення пришкільного табору прибираються вологим способом з використанням миючих засобів (мило, кальцинована сода, дозволені синтетичні засоби) з допомогою технічного персоналу при відчинених вікнах та фрамугах. Перед початком роботи табору та між змінами проводиться генеральне прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів.

У вмивальних кімнатах та вбиральнях підлоги, стіни, ручки дверей потрібно мити щодня гарячою водою з використанням миючих засобів, а підлоги в залежності від забруднення протирати кілька разів на день (не менше трьох). Унітази необхідно мити 2 рази на день водою з використанням миючих засобів за допомогою квачів та щіток; проводити своєчасне видалення сечокислих солей засобами для чищення.

Внутрішні поверхні стін та дверей вбиралень, а також ручки дверей і підлоги миють з використанням миючих та дезінфікуючих засобів.

Інвентар для прибирання (тази, відра, щітки, ганчірки) повинен бути промаркованим, закріпленим за окремими приміщеннями (спальні, кухня, їдальня, ізолятор, санвузол тощо) і зберігатися чистими – окремо у спеціальних нішах. Окремо зберігається і має сигнальне фарбування (червоний колір) інвентар, призначений для прибирання санвузлів. Весь інвентар після використання слід промивати гарячою водою з використанням миючих і дезінфікуючих засобів.

Прибирання території пришкільного табору повинно проводитися щоденно: вранці за 1 – 2 години до виходу дітей на ділянку і в залежності від забруднення території. Побутові відходи необхідно збирати в контейнери для сміття; категорично забороняється спалювати на території школи побутове сміття та листя. Контейнери для сміття повинні бути встановлені на господарчому дворі на спец. майданчику, обладнані кришками, очищатися при заповненні 2/3 їх об’єму і оброблятися дезінфікуючим засобом.

Організація медичного забезпечення школярів в таборах

Медичне забезпечення учнів 7 – 14 років в умовах пришкільного табору повинно передбачати: проведення оглядів ( на початку зміни, в кінці зміни, а також за показаннями); контроль за динамікою стану здоров’я школярів; відбір дітей з визначенням групи здоров’я, рівня фізичного розвитку та групи для занять фізичною культурою; проведення щоденного амбулаторного прийому для надання необхідної медичної допомоги дітям, що занедужали, ізоляцію хворих; контроль за додержанням режиму дня, дотриманням санітарно-протиепідемічних вимог до організації харчування дітей та питного режиму, організацію та здійснення оздоровчих заходів; проведення санітарно – освітньої роботи, оцінку ефективності відпочинку та оздоровлення.

 Протиепідемічні заходи в пришкільних таборах

- для приготування страв використовувати харчові продукти тільки гарантованої якості від підприємств-виробників ( оператори ринку);

- суворо дотримуватися погодженого перспективного меню, технології приготування страв, термінів реалізації, температурного режиму, товарного сусідства зберігання харчових продуктів;

- забезпечити реалізацію готових страв дітям безпосередньо після приготування їжі та зняття проби медичним працівником, не допускати зберігання готових страв;

- щоденно строго дотримуватися встановленого часу прийомів їжі дітьми відповідно до затвердженого режиму дня;

- для питних потреб дітей використовувати тільки кип’ячену воду з терміном реалізації не більше 2х годин, фасовану питну воду гарантованої якості після доочистки, або столову мінеральну негазовану воду від фірм-виробників ( оператори ринку);

- забезпечити своєчасне заповнення документації з контролю за якістю харчування;

- проводити відбір та зберігання добових проб згідно вимог;

- не дозволяти дітям приносити їжу з дому, купувати будь-які харчові продукти під час походів, екскурсій;

- для питних потреб дітей використовувати разові або індивідуальні склянки, не допускати використання загальних склянок;

- здійснювати посилений контроль за дотриманням дітьми правил особистої гігієни;

- не допускати вживання в їжу дітьми квітів та плодів дерев, рослин, грибів;

- забезпечити своєчасну ізоляцію та надання медичної допомоги дітям з ознаками інфекційного захворювання.

Фізкультурно – оздоровчі заходи в режимі дня

Основними критеріями гігієнічного нормування режиму дня в пришкільному таборі повинні бути: рівень рухливої активності, зміна діяльності. Фізичне навантаження повинно здійснюватися у відповідності з вимогами добової кривої загальної активності з 9.00 до 11.00 та з 16.00 до 17.30. При здійсненні рухового режиму необхідно додержуватися принципу поступовості.

Провідними формами рухової активності учнів повинні бути: ранкова зарядка протягом 15 – 20 хвилин, диференційована з урахуванням віку (7 – 10 та 11 – 14 років); спортивні та рухливі ігри – «спортивна година» (футбол, настільний теніс, бадмінтон); суспільно – корисна праця. Тривалість праці для школярів (з 10 років) повинна бути 0,5 години, для учнів 11 – 14 років – не більше однієї години.

Організація харчування

В пришкільних таборах, що працюють за звичним режимом з 8.30 до 18.00  повинно бути організовано триразове харчування, узгоджене з режимом роботи табору. При цьому доцільно організувати другий сніданок (10 – 15 % калорійності), обід (30 – 35 % калорійності) і підвечірок (10 – 15 % калорійності).

В таборах, що працюють за скороченим денним графіком (6 – 8 годин) – з 8.00 – 8.30 до 14.00 – 16.00, рекомендується організація дворазового харчування.

Загальна енергоцінність харчування повинна складати у таборі 50- 60 % від добової, тому що перший сніданок та вечерю учні споживають вдома (відповідно перед та після знаходження в таборі) або учням рекомендується дворазове харчування в домашніх умовах після перебування в пришкільному таборі (обід, вечеря).

Перерви між вживаннями їжі дітьми не повинні перебільшувати 4 години.

 Медична документація по контролю за якістю харчування:

·   перспективне сезонне меню ;

·   меню-розкладка на кожен день;

·   журнал бракеражу сирих продуктів;

·   журнал бракеражу готової їжі;

·   журнал обліку щоденних оглядів працівників харчоблоку на наявність гнійничкових захворювань шкіри;

·   журнал опитування працівників харчоблоку про наявність розладів шлунково-кишкового тракту;

·   журнал контролю температурного режиму холодильного обладнання харчоблоку;

·   картотека технологічних карток страв.

 

Нормативна база з питань оздоровлення та відпочинку дітей

- Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», 2008, №45 (зі змінами № 922-VIII від 25.12.2015, ВВР, 2016, № 9, ст.89),

- Закон України  «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від   24 лютого 1994 року N 4004-XII із змінами і доповненнями,

- Закон України  «Про захист населення від інфекційних хвороб», 2000, №29,

- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»,

- Постанова КМУ  від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»,

- Постанова КМУ від 28 квітня 2009 р. № 422 « Про затвердження Типового положення про дитячий заклад оздоровлення та відпочинку»,

- Державні санітарні правила і норми «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» (ДСанПіН 5.5.5.23-99),- Державні санітарні правила та норми  «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10)

- Сумісний наказ міністерства охорони здоров’я України, міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»,

- Сумісний наказ міністерства охорони здоров’я України, міністерства освіти і науки України від 15.08.2006 №  620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних,загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»,

- Наказ міністерства охорони здоров’я  України №280 від 23.07.2002. «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб».

 

 

Змінено правила супроводження домашніх тварин ветеринарно-санітарним паспортом

 

До відома власників домашніх тварин (котів, собак): змінено правила супроводження домашніх тварин ветеринарно-санітарним паспортом.

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 серпня 2014 року № 288, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03 жовтня 2014 року за № 1202/25979, внесені Зміни до Правил заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимог до їх обліку, зокрема в частині визначення єдиної форми бланку ветеринарно-санітарного паспорта на домашню тварину (домашні тварини – коти, собаки).

Підставою для оформлення ветеринарно-санітарного паспорта є:

1) клінічний огляд тварини;

2) наявність відповідних діагностичних, профілактично-лікувальних обробок (дегельмінтизації), включаючи дослідження і щеплення (сказ та інші інфекційні хвороби в залежності від виду тварини).

Видача ветеринарно-санітарного паспорта на тварину передбачена Законом України «Про ветеринарну медицину» та входить до переліку платних адміністративних послуг, які надаються Держпродспоживслужбою, органами та установами, що належать до сфери її управління. Розмір плати за їх надання, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 641 та складає 51 грн. 29 коп.

Видача ветеринарно-санітарного паспорта невстановленого зразка установами не уповноваженими на їх видачу була підставою для численних запитів інших контролюючих служб, які призводять до проведення відповідних розслідувань.

Звертаємо увагу, що наразі право надання даної адміністративної послуги мають лише державні установи ветеринарної медицини, зокрема державні лікарні ветеринарної медицини (району, міста, області).

Підстави для відмови у видачі ветеринарно-санітарного паспорту визначені частиною сьомою статті 32 Закону України «Про ветеринарну медицину» та передбачають:

1) недотримання ветеринарно-санітарних заходів, передбачених законодавством; ускладнення епізоотичної ситуації на відповідній території, потужності (об’єкті);

2) неможливість безпосереднього огляду об’єкта державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду;

3) відсутність документального підтвердження епізоотичного благополуччя місцевості походження та ветеринарно-санітарного стану об’єктів; відсутність необхідної ветеринарної обробки тварин, їх карантинування, відповідних досліджень та/або експертного висновку.

Ветеринарно-санітарний паспорт на тварину дійсний до моменту її смерті.

Наразі Держпродспоживслужбою вживаються заходи щодо припинення видачі ветеринарно-санітарних паспортів для домашніх тварин не встановленої форми. Проводиться роз’яснювальна роботу серед населення.

Просимо доводити зазначену інформацію до осіб, які утримують домашніх тварин, профільних асоціацій.

Для супроводження домашніх тварин при їх переміщенні за межі території нашої держави з 01.06.2018 до уваги будуть братись лише ветеринарно-санітарні паспорти встановленого зразка, зміст яких розміщено в мережі інтернет, зокрема на сайті Верховній Раді України за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1381-17/print1487077616812867


 Щодо державної реєстрації операторів ринку

Єланецьке міжрайонне управління Держпродспоживслужби повідомляє, що згідно з  статтею 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з  нього заінтересованим суб'єктам» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

На виконання вимог статті 22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператор ринку зобов’язаний забезпечити простежуваність. Це означає, що він повинен бути здатний встановити операторів ринку, з якими він співпрацював та співпрацює. Вимога забезпечення простежуваності є обов’язковою з 20 вересня 2015 року.

До операторів ринку, які повинні зареєструватися відносяться:

 - суб’єкти господарювання які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною;

- заклади громадського харчування (ресторан, бар, кафе, піцерія тощо) в тому числі школи, дошкільні навчальні заклади

- потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;

- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами.

- всі сільськогосподарські підприємства (вирощування рослинної або тваринної продукції);

- оператори  ринку, що надають послуги з транспортування, зберігання первинної продукції, наприклад зерна;

- підприємства з виробництва харчових продуктів, наприклад млин, олійниця, пекарня, кондитерські та макаронні цехи тощо.

 Відповідно до ст. 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР за виробництво, зберігання харчових продуктів на незареєстрованих  потужностях  тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від 33350 грн. до 43500 грн., на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від 11600 грн. до 21750 грн. Розмір штрафу зазначений згідно з мінімальною заробітною платою станом на 01.05.2016р.

Порядок реєстрації здійснюється згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з  нього заінтересованим суб'єктам».

З питань реєстрації Вам необхідно звернутися до Єланецького міжрайонного управління Держпродспоживслужби за адресою: смт.Єланець, вул..1-го Травня, буд 104.  тел.051-59-9-22-22, 067-515-15-92.

  Районна програма «Ветеринарно-санітарних заходів щодо профілактики та боротьби з африканської чуми свиней на території Єланецького району» на 2016 – 2018 роки
Формат: DOC | Добавлен: 03/12/2015 12:13:24
259Kb Скачать скачать
  Наказ про затвердження інформаційних карток адміністративних послуг №18
Формат: DOC | Добавлен: 10/06/2014 16:45:12
138Kb Скачать скачать
  Наказ про затвердження інформаційних карток адміністративних послуг №32
Формат: DOC | Добавлен: 10/06/2014 16:45:56
131Kb Скачать скачать
  Наказ про затвердження технологічних карток адміністративних послуг №82
Формат: DOC | Добавлен: 10/06/2014 16:43:11
248Kb Скачать скачать
  Наказ про затвердження інформаційних карток адміністративних послуг №83
Формат: DOC | Добавлен: 10/06/2014 16:43:58
261Kb Скачать скачать